24. září 2014

Jak slaví narozeniny oddaní Krišny?

  Žijeme ve světě, kde lidé mají ve zvyku slavit své narozeniny a svátky. Všichni to známe - lidé se sejdou, oslavenec je středem pozornosti, všichni mu gratulují, dávají dárky a on je na oplátku pohostí jídlem a pitím. Společenská a kulturní úroveň těchto oslav se liší podle úrovně a kvality životního stylu, který lidé žijí. Málokdo si však dokáže představit tyto oslavy bez pití alkoholu, jedení masa a jiných materiálních "zvyklostí".

  Jak se k tomu staví oddaní Krišny? Slaví také své narozeniny či svátky?


  Ve vaišnavské duchovní tradici slavíme každoročně dny, ve kterých se v tomto světě zjevil Šrí Krišna, Nejvyšší Osobnosti Božství nebo některá z Jeho významných inkarnací. Kromě toho dále slavíme narozeniny a dny odchodu významných duchovních učitelů a mistrů. Na každý rok je vypočítán vaišnavský kalendář, ve kterém jsou tyto svátky uvedeny. 

  K oslavám svých osobních narozenin či svátků se staví jednotliví oddaní individuálně. Obecně platí a je doporučeno, abychom v den našich narozenin vykonali alespoň jednu z následujících činnosti (nebo všechny tři současně):

1) vykonat oběť (yajña)
2) dát milodary (dāna)
3) podstoupit odříkání (tapaḥ)

ad 1) Předepsanou obětí (yajñou) pro tento věk je zpívání Hare Krišna mahámantry:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma 
Ráma Ráma Hare Hare

  Zpívání Hare Krišna mahámantry je příznivé pro všechny, přináší klid a mír do našich životů i do celé společnosti.  

ad 2) Nejlepším darem, či milodarem (dāna), který někomu můžeme dát je taková věc, která obdarovanému pomůže v duchovním životě. Oddaní Krišny jsou známí tím, že nabízejí jako milodar jídlo, které bylo nejdříve s láskou a oddaností obětováno Šrí Krišnovi. Tomuto zduchovnělému jídlu se říká "prasádam", což doslova znamená "milost". Kromě jídla také nabízíme a šíříme duchovní literaturu.

ad 3) Oddaní Krišny nepodstupují uměle žádná strohá odříkání či askezi. Náš životní styl se může jevit jako "asketický", ale ve skutečnosti je založen na principech a zásadách odpovídajících normálnímu zdravému životnímu stylu. Zahrnuje čtyři zásady:
1) žádné jedení masa, ryb a vajec
2) žádné omamné látky (alkohol, drogy, cigarety...)
3) žádný hazard
4) žádný nedovolený sex (pohlavní styk je vyhrazen pro řádný manželský život za účelem zplození dětí).

  Za skutečnou askezi (tapaḥ) považujeme snahu šířit duchovní poznání a hodnoty v dnešní bezbožné materialistické civilizaci. Díky současným materialisticky smýšlejícím vůdcům se lidé snaží vytvořit "království Boha bez Boha." Tato snaha však nikomu nepřináší skutečné štěstí a blahobyt, jak můžeme názorně vidět v dnešní době.

Zpátky však k tématu. Jak tedy vypadá oslava narozenin oddaného Krišny?

Dle výše zmíněných principů slavíme narozeniny následovně:

1) sejdeme se s přáteli, dalšími oddanými Krišny, rodinou, známými atd. a společně radostně zpíváme Hare Krišna mahámantru za doprovodu hudebních nástrojů. Někdy chodíme zpívat i ven, na ulici, do parku... (yajña)       

2) uvaříme a s láskou obětujeme Krišnovi lahodnou vegetariánskou hostinu, kterou poté nabízíme všem přítomným. (dāna)

3) askeze (tapaḥ) je automaticky zahrnuta ve dvou dvou výše uvedených bodech, kdy musíme sami všechno připravit, zorganizovat, nakoupit, uvařit a poté umýt nádobí a uklidit :-)

  Dávání dárků k tomu také patří. Dávat dary a přijímat dary je jedna z láskyplných výměn, kterou si oddaní Krišny prokazují. 

  V tomto duchu můžeme slavit narozeniny nejen dospělých, ale uspořádat i různá dětská narozeninová párty apod. 

  Důležité je pochopit a uvědomit si zásadní rozdíl duchovních oslav oproti materialistickým: 
Během materislistických oslav jsme středem my a očekáváme, že všichni nás budou oslavovat, obdarovávat a velebit, kdežto při duchovních oslavách je středem Krišna a vše je děláno pro Jeho potěšení. Proto je důležité nepovažovat se za střed pozornosti, ale spíše zaujmout služebnický postoj a snažit se potěšit a jednat pro blaho druhých. A tento postoj bychom měli mít nejen během narozenin, ale i v průběhu celého života.

"Činů, jako je konání obětí, dávání milodarů a podstupování askeze, se nikdo nemá zříkat — jsou nezbytné. Oběti, milodary a askeze jsou očistné i pro velké duše." (Bhagavad-gítá, taková jaká je 18.5.)

---------
autor článku: Priya-kírti dás
kontakt: vandeham"at"gmail.com