26. července 2014

Kdo jsem? Co vlastně chci? Jaký je smysl života?

poznámky z přednášky HH Smity Krišny Svámího na kulturním programu v Góvindě, Soukenická 27, Praha 1., středa, 9. 7. 2014.

Bhagavad-gítá, taková jaká je: 9. kapitola sloka 7.

- Krišna je jeden, stal se mnoha (eko bahusyam). To „mnoha“ jsme my (duše). Je nás hodně, ale nejsme u moci (Tak jako by to mělo platit podle zákona o demokracii).



- Můžeme si „dělat co chceme“, ale musíme nést následky za naše jednání.

- Jsme vtělené duše a často „naše“ žádosti nejsou ve skutečnosti naše – jsou to nutkání, která nás nutí určité věci dělat (viz. Nektar pokynů, verš 1.) – např. nutkání mluvit, žádosti mysli atd.

- Existuje šest nepřátel mysli: chtíč, hněv, chamtivost, šílenství, iluze a závist – musí být zničeni. Mysl nejsme my.

- Co je doopravdy naše touha? Co doopravdy chceme? Kdo vlastně jsme?
Nižší touhy „já“ musí být ovládnuty, můžeme to dokázat díky vyššímu poznání.

- Myšlenky mají svůj počátek a konec, nejsou věčné. Duše (my) je věčná, nemáme počátek ani konec (viz. 2. kapitola Bg.)

- Něco chceme, potom to uděláme – přijdou dobré či špatné reakce.

- Odkud jsme přišli? Naší bezprostřední příčinou jsou naši rodiče. Někdy rodiče chtějí dítě, někdy nechtějí. Někdo může říci: „Moje existence je díky „chybě“ mých rodičů. Já jsem se nechtěl narodit.“ Avšak podle Bhagavad-gíty jsme měli určité touhy a karmu, a proto jsme se narodili určitým rodičům.

- Podle Bhagavad-gíty je duše věčná. Buddhista navrhuje: „Ukončeme všechny problémy našeho života tím, že skoncujeme s naší existencí.“ Jsme však projevená energie Pána, Krišna něco chce, zatouží po tom a hned se to projeví – to znamená, že jsme CHTĚNÍ ne NECHTĚNÍ

- Někdo může namítnout: „Bůh je jen výplod představivosti, Bůh neexistuje, nedokážu si Ho představit.“ Existence našeho zdroje však NEZÁVISÍ na tom, jestli to schvalujeme. Existence našich rodičů není závislá na našem schválení. Spíše naše existence závisí na schválení a souhlasu našich rodičů. Krišna nás chtěl 

- Brahmá, druhotný stvořitel, první projevená bytost ve vesmíru. Objevil se na lotosovém květu. Brahmá nechápal, kde se tu vzal, chtěl zjistit, kde je jeho původ, začal slézat po stonku lotosu a snažil se zjistit, odkud vyrůstá, nepodařilo se mu to. Vylezl zpátky nahoru a uslyšel zvukovou vibraci „TA-PA“. Tapa v sánskrtu znamená: odříkání, meditace. Brahmá okamžitě začal meditovat a provádět odříkání – zdroj se mu vyjevil v srdci – pochopil, že smyslem jeho existence je tvořit vesmír. Dělo se to tak, že když jenom na něco pomyslel, ihned se to projevilo.

- My můžeme mít touhu, ale pro její naplnění potřebujeme schválení z jiného, vyššího zdroje. Nejsme nezávislí. Pokud chceme být svobodní, musíme se obrátit na Krišnu. Musíme očistit naše touhy a začít toužit po Krišnovi. Vědomí Krišny není nějaký uměle navozený stav mysli, je to náš přirozený stav vědomí.

- Náš návrh tedy je: pokusme se sloužit Krišnovi. Služba Krišnovi zahrnuje službu všem lidem. Je to jako zalévání kořene stromu – voda se automaticky dostane ke všem lístkům a větvičkám. Smyslem našeho života je sloužit a potěšit Krišnu.

- Za domácí úkol máte přemýšlet nad otázkou: „Co vlastně chci?“ Chci sloužit a potěšit Krišnu nebo uspokojit své sobecké touhy? Chci sloužit ostatním. Proč? Jaká je naše motivace?

Otázky:

Otázka 1: „Jak můžu potěšit Krišnu?“
Odpověď: „Zůstaň tam, kde jsi To, že jsi dnes přišel, aby sis něco poslechl o Krišnovi je moc hezké a Krišnu to těší. Samotné naslouchání o Krišnovi Krišnu těší. Takže v tom pokračuj a přijď zas

Otázka 2: „Jak můžu změnit své materiální touhy na duchovní a aby to tak již zůstalo?“
Odpověď: „Je to otázka vybrat si správnou společnost a modlit se ke Krišnovi o inspiraci.“

Otázka 3: „V přednášce zaznělo, že Brahmá stvořil také démonské bytosti. Proč? Aby nás honili a dělali nám problémy? :-)“
Odpověď: „Materiální svět je vhodné místo pro projevení zla. Je to místo, které je k tomu určeno. Pokud se otočíme čelem ke slunci, nevidíme na zemi svůj stín, pokud se otočíme ke slunci zády, vidíme stín-temnotu. Je potřeba se otočit čelem ke Krišnovi.“

Hare Krišna!

--------- (poznámky zapsal Priya-kírti dás)