10. října 2014

Šríla Prabhupáda: "O propagandě proti zabíjení zvířat"

19.11.1968, v dopise Rajarámovi:

Co se týče propagandy proti zabíjení zvířat v BTG (časopis Back to Godhead - Zpátky k Bohu). Prosím, netiskněte v BTG žádný obrázek toho, jak je zabíjena kráva. To znečistí celou atmosféru. Nemáme za úkol hýbat ničími city proti zabíjení zvířat, nejsme Buddhisti ani Džainisti, jejichž hlavní propaganda je protí zabíjení zvířat. Dokonce i takzvaní vegetariáni, kteří nepříjímají Krišnovo prasádam, jsou stejně hříšní jako nevegetariáni. Naše propaganda je jiná, učinit lidi vědomé si Krišny, čímž budou automaticky soucitní a proti jakémukoli druhu vraždění zvířat. Podle Šrímad Bhágavatamu jedna živá bytost využívá života dalších živých bytostí, ať už je to vegetarián nebo nevegetarián. Ale my nejsme ani jedním z nich.



My nejsme vegetariáni nebo nevegetariáni. My jsme transcendentální. Zajímá nás Krišna prasádam. Snaž se zpopularizovat Krišna prasádam tak, jak už jsi to dělal. Lidé se automaticky stanou vegetariány bez jakékoli odporné propagandy. Naším záměrem by měly být obrázky mahádžany nebo podobné obrázky, které propagují závěry Bhágavaty.

Co se týče jiných obrázků, existuje tolik námětů, stejně jako následujeme 4 zásady, řekněme například nedovolený sex, můžeme publikovat tolik obrázků nedovoleného sexu, ale to naší věci nepomůže. Stejně tak můžeme dělat propagandu proti zabíjení zvířat, ale to nepomůže našemu skutečnému záměru.

Vědomí Krišny je založeno na čistém pochopení, nikoli na žádné sentimentální provokaci. Lidé musí být dostatečně inteligentní, aby mohli pochytit toto hnutí pro vědomí Krišny a nenechali se odnést nějakou sentimentální vlnou. Měli bychom mít stále na paměti, že nenáležíme do žádné skupiny jako karmí, gjání, nebo jogíni. Patříme ke skupině čisté oddané služby, následujíce ve šlépějích velkých mahádžanů. Naším cílem by mělo být, že jsme na jedné straně a všichni ostatní jsou na druhé straně.Nesouhlasíme s nikým, dokonce ani s tím, kdo je proti zabíjení zvířat.

V Čaitanja Čaritámritě je jasně řečeno, že existují dvě skupiny činností. Zbožné a bezbožné. My nedáváme přednost ani jedné z nich. Ani nejsme zastánci žádné filozofické spekulace, jednoduše se držíme Krišny a přejeme si prokazovat Mu láskyplnou transcendentální službu. To by mělo být naším hlavním cílem a taktika BTG musí být následována v linii tohoto jednání. Doufám, že mě správně pochopíte. Každý, kdo není osobou vědomou si Krišny, je řezník. Protože zabíjí sám sebe. Takže z našeho hlediska je každý řezník a každý je také zloděj, protože si užívá Krišnova majetku. Tak jak můžeme rozlišovat, kdo je upřímný a neupřímný a řezník nebo neřezník? Naší jedinou zkouškou je, jak kdo přijímá vědomí Krišny. Dokonce i když přijde takzvaný řezník, je vítán zpívat Hare Krišna.

Doufám, že se ti daří dobře.
Tvůj věčný dobrodinec,

A. Č. Bhaktivédanta Svámí Prabhupáda